Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Granit Taşından İşçi” heykeli

 Granit Taşından İşçi” heykeli

Kapıdağ Yarımadasında Granit Taş ocaklarıyla özdeşleşen Ocaklar Mahallesi'ne Taş İşçisi” sembolü heykelin yapılarak meydana dikilmesi gündeme getirildi.

Kapıdağ Yarımadasında Granit Taş ocaklarıyla özdeşleşen Ocaklar Mahallesi'ne Taş İşçisi” sembolü heykelin yapılarak meydana dikilmesi gündeme getirildi.
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramının yıldönümünde, Erdek'e bağlı Ocaklar halkı uzun yıllar granit taş ocaklarında çalışan Taş İşçisi” heykelinin mahalle meydanına dikilmesi kampanyası başlattı.
1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Günü'nü mahallelerine taş işçisi heykeli talepli afişle kutlayan Ocaklar Mahallesindeki heykel kampanyasına çevre il ve ilçelerden de destek yağıyor.
Kampanya yoğun ilgi görürken, konunun Erdek Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.
İlçemize bağlı Ocaklar Mahallesinde bulunan taş ocaklarında uzun yıllar emek vermiş olan taş işçilerinin anısına taş işçisi heykeli konulması Erdek Belediye Başkanlığından istendi.
Ocaklar Mahallesi sakinleri sosyal medyada paylaştıkları afiş ile 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Gününü kutlarken, aynı zamanda mahallelerine taş işçisi heykeli konulmasını dile getirdi.
Sosyal paylaşım sitelerine taşınan kampanya çığ gibi büyürken, Erdek Belediye Başkanlığı'na sosyal medya, e-posta vb. yoluyla gönderilen yorumlarla Ocaklar`a taş işçisi heykeli kazandırılması talep edildi.
Ocaklar 1 Mayıs ve Taş İşçisi Heykeli” afişi, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı'nın da dikkatini çekerken, kampanyaya sosyal medyadan gelen destek yorumları mahalle halkının umudunu arttırdı.
Yorumlar arasında heykelin Ocaklar`ın taşlarından olan granit taşından olması, heykeli ünlü sanatçı Prof. Yılmaz Büyükerşen`in yapması, heykelin önünde Ocaklar`ın tarihini anlatan bir plakanın konulması yer alıyor.
Ocaklar halkı 1 Mayıs`ta başlattıkları kampanya ile konunun Erdek Belediyesinde yapılacak olan ilk meclis toplantısında dile getirilmesini ve dileklerinin gerçekleşmesini bekliyor.
ocaklargorunum.jpg (800×533)
Ocaklar Mahallesi hakkında:
Kapıdağ Yarımadasının batı tarafında yer alıyor. Ocaklar adını dağdaki granit taş ocaklarından almakta. 1924 yılından önce Rumların yaşadığı Erdek Ocaklar Mahallesi "Gonia" adıyla biliniyor. 1924 Lozan mübadelesiyle Selanik/Karacaova (Karacaabat) kazasına bağlı Tresino, Prebodişta, Strupino ve Kapinya köylerinden 70 aileyle gelen Pomaklar, Ocaklar nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturmuştur. Günümüz de turizmleşmenin getirdiği artan nüfus ile sayıları azalmış olsa da Pomakları halen görmek mümkündür. Ocaklar`ın başlıca gelir kaynakları zeytincilik ve turizmdir. Ocaklar Mahallesi 3 kilometrelik sahili ile Kapıdağ'da Erdek'ten sonra en uzun sahiline sahiptir. Sadece yüzmeye meraklı olanlar değil trekking meraklılarının da gelip doğa yürüyüşleri yaptığı Ocaklar`da pansiyonlardan yıldızlı otellere kadar geniş konaklama seçenekleri mevcuttur.  Ayrıca eğlence isteyenler de unutulmamış olup aileler için canlı müzikli küçük gazinolar, çay bahçeleri, gençler için diskotekler bulunmaktadır.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı